Opstellingen

Verlangen

voor al die keren

dat ik verdween in trance

omdat ik daar kon Zijn

al die keren

een onvervuld verlangen

gezien te worden

zie mij

mijn naakte kern

be-Ziel mij

Wat zijn opstellingen?

Een opstelling is een methode die bijzonder verhelderend kan werken bij vragen op het gebied van bijvoorbeeld:

  • relaties (gezin, familie, vrienden, werk);
  • lichamelijke of psychische symptomen;
  • persoonlijke processen en
  • identiteit en afkomst.

De thema’s in ons leven zijn vaak onderwerp van gesprek. Een opstelling gaat verder dan het gesprek: het brengt ook onderbewuste informatie aan de oppervlakte – de informatie waar we met ons hoofd niet bij kunnen.

Mijn werkwijze is geinspireerd op de methode van Franz Ruppert die het verlangen van de vraagsteller als uitgangspunt neemt.

Wat is jouw verlangen?

Ik organiseer regelmatig een opstellingenavond. Je kunt de avond op verschillende manieren beleven: als toeschouwer, als representant en/of als vraagsteller. Je hoeft geen kennis van of ervaring met opstellingen te hebben. Jezelf openstellen voor wat zich aandient is genoeg.

Wat is jouw verlangen op dit moment? Een opstellingsavond maakt je daar in ieder geval bewust van. Op 1 avond is er ruimte voor 2 à 3 opstellingen.

Meerwaarde

Een opstelling kan een helend proces op gang brengen en/of versterken. Ik noem het persoonlijk proceswerk, omdat we stap voor stap, soms groot, soms kleiner, dichter bij de oorsprong van het verlangen komen. Welke informatie kunnen we uit het onvervulde verlangen halen? Wat wordt er zichtbaar in de opstelling? En waar resoneert dat in jou? De opstelling geeft je de mogelijkheid om met compassie jezelf te ‘be-zielen’- het is een weg naar een diepere verbinding met jezelf. Ik werk met je samen om dat te bereiken.

Werkwijze

We werken met de zin van het verlangen. Op welke manier zou jij je verlangen verwoorden als je het in 1 zin kon zeggen? Die zin wordt op een bord geschreven. Vervolgens kies je een woord uit die zin. Je vraagt iemand van de aanwezigen om dat woord voor jou te representeren. In de resonantie tussen jou en het woord worden dingen zichtbaar. In de loop van de opstelling kunnen meerdere woorden via representanten worden opgesteld.

Reviews

Joanke Sierksma (stress- en burnoutspecialist, coach, familieopsteller, Sarajaslaapcoach)

Marlies ervaar ik als een vakvrouw met het hart op de juiste plaats. Ze is in staat om met mededogen naar de kern te gaan en mensen te raken met dat wat ze waarneemt op verschillende niveau’s, zodanig dat mensen in beweging kunnen komen. Ik kan Marlies van harte aanbevelen. Je bent bij haar in goede handen.

 

Francine van Rosmalen (coach/counseler voor persoonlijke groei, reintegratie, balans werk/privé, loopbaanheroriëntatie)

Een professioneel begeleider die haarscherp aanvoelt wat de onderliggende stroom is in een opstelling. Marlies heeft oog voor detail en hoort wat er nog niet gezegd wordt. Ze verwerkt dat niet alleen in haar rol als opsteller, maar ook in haar fotografie en spiegelbeeld. Ze geeft haar eigen wijsheid en die van de ander ruimte en kleur.